Полезните свойства на виното
Чаша червено вино на ден намаля риска от атеросклероза, инфаркт , целебрална тромбоза, проблеми с паметта, стимулира метаболизма, а вече е ясно, че може да намали и риска от рак на гърдата. Според американския медицински център Сидърс-Синай, това твърдение оборва общоприетото мнение, че алкохолът увеличава риска от заболяването. Един от съавторите на изследването, д-р Крисандра Шуфелт заявява, че всички видове алкохол увеличават нивото на естроген в организма, подхранвайки растежа на раковите клетки. Изследването, което провели, установило обаче, че химикали в ципата и семките на червеното грозде леко понижават нивата на естрогена, докато повишават тестостерона сред жените в предменопауза, които изпиват 230 милилитра червено вино всяка вечер.