Защо е полезен копърът
Копърът не е толкова разпространен по света, колкото магданозът, но в кухнята на славянските народи си остава една от най-популярните ароматни подправки. Той се използва в салати и супи, в каши, в най-различни сосове, в комбинация с риба и варени картофи.
В допълнение към изключителните си вкусови качества копърът притежава и много полезни за здравето свойства . Той съдържа витамин С, каротин, витамин В, никотинова и фолиева киселина, калций, калий, желязо, фосфор. Тази комбинация от витамини и минерали подпомага регулирането на работата на стомашно-чревния тракт , понижава кръвното налягане , има благоприятен ефект върху сърдечната функция , облекчава симптомите на цистит и бъбречни заболявания. Копърът може да се използва и като диуретик. Той е подходящо средство за повишаване количеството на кърмата на кърмещите майки. Освен това, копърът бързо облекчава главоболието и помага при безсъние.