Магданозът-изключителна подправка
Магданозът е най-разпространената и популярна в света зелена подправка. Той се използва еднакво често и в европейската, и в американската, и в африканската, и в ориенталската кухня и като цяло е незаменима съставка и ефектен завършек на множество национални ястия. Особено добри са комбинациите му с пресни и задушени зеленчуци, риба и месо. Трябва да се отбележи и, че това е една от малкото ароматни треви, която не губи свойствата му при продължителна термична обработка, а напротив – вкусът му става още по-наситен.
Магданозът е незаменим източник на ценни витамини . Той съдържа витамини А, С, К, В1, В2, РР, Е , като витамин С в него е пет пъти повече в сравнение с лимоните! Малка връзка магданоз е в състояние да задоволи ежедневната нужда на организма от калий, магнезий, фосфор.
Магданозът е полезен при бъбречни заболявания, гастрит и язва, както и при всякакви възпалителни процеси и при отслабване на зрението. В допълнение, той има и още едно полезно свойство – много добре избелва зъбите и укрепва венците.