Зелени чушки с кайма
400-500 г кайма
5-6 зелени чушки
2 глави лук
1 и 1/2 ч.ч. ориз
4 и 1/2 ч.ч. вода или зеленчуков бульон, или смес от вода и бяло вино
1 шепа зелени подправки по желание
сол, черен пипер
1 люта чушка, по желание
олио
В около 50 мл олио се запържват каймата и лукът, нарязан на ивици, докато лукът омекне, а каймата стане на едри трохи. Подправя се със сол и черен пипер. Добавят се чушките, нарязани на ивици, и зелените подправки. Ако ще се слага люта чушка, се слага също на този етап. Задушава се до леко омекване на чушките. В тава се слага течността заедно с измития ориз, каймата се прехвърля в тавата, разбърква се и се пече с капак (или фолио) до пълно поемане на течността. Сервира се с кисело мляко с чесън или друг студен сос на млечна основа. В самата рецепта може също да се сложи чесън.