Ичли кюфте
Необходими Съставки
ЗА ПЪЛНЕЖА
кайма - 250 г телешка
лук - 1 глава
орехи - 1/2 ч.ч. смлени
доматено пюре - 1 ч.л.
масло - 20 г краве
лют пипер - 1/2 ч.л. на люспи
кимион - 1 ч.л. смлян
черен пипер - смлян
сол
ЗА ОБВИВКАТА
булгур - 1 ч.ч ситно смлян
вода - 1 ч.ч. вряла
кайма - 150 г телешка
грис - 1/2 ч.ч пшеничен
брашно - 1/2 ч.ч. бяло
доматено пюре - 1 ч.л.
лук - 1 малка глава (ситно настъргана)
яйца - 1 бр.
червен пипер - 1 ч.л (може и лют)
черен пипер
кимион - 1 щипка
сол
олио - за пържене
Начин на приготвяне
Залейте булгура с врялата вода и захлупете. Оставете да поеме водата и да набъбне. През това време в тиган загрейте маслото. Запържете каймата, като натискате с лъжица, за да стане на колкото може по-дребни парчета.
Пържете докато каймата смени цвета си. Добавете настъргания лук и пържете още около минута. Добавете доматеното пюре и подправките и разбъркайте добре, за да се смесят компонентите. Пържете около 2 минути, добавете смлените орехи, разбъркайте добре отново и отстранете от котлона.
Оставете плънката да изстине. Междувременно направете обвивката. Изсипете в дълбока купа набъбналия булгур. Добавете доматеното пюре, черния, червения пипер и кимиона, солта и лука. Омесете добре сместа с ръце.
Добавете гриса и брашното и отново размесете добре. Накрая прибавете каймата и яйцето и месете до хомогенност. Разделете булгурената смес на равни топки, за получите приблизително еднакви кюфтета.
Вземете топче от булгурена смес с влажни ръце и оформете с палец в топчето нещо като калпаче. С пръсти дооформете колкото може по-тънки стени.
Сипете в калпачето плънка и затворете (запечатайте отвора) с булгурена смес. Оформете кюфтето по-дълго, като лимон. Докато работите потапяйте ръцете си във вода, тъй като с мокри ръце се оформят по-лесно.
Загрейте дълбок тиган с олио на умерен огън. Пържете кюфтетата до покафеняване. Готовите кюфтета поставяйте в чиния с домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.