Безглутеновата диета е предназначена както за всички, които страдат от глутенова непоносимост или се опасяват, че имат такава, така и за тези, които искат да се хранят здравословно и пълноценно без глутен (протеин, който се съдържа в някои зърнени култури - пшеница, ръж, ечемик и овес) и да постигнат отслабване.
Един от най-нашумелите напоследък хранителни режими без глутен е този на известната американска водеща Елизабет Хаселбек (Elizabeth Hasselbeck), автор на книгата „Безглутенова диета: Наръчник по оцеляване без глутен“ (The G-Free Diet: A Gluten-Free Survival Guide). Основна цел на изданието според самата авторка е да се повиши общественото внимание върху заболяването, наречено глутенова ентеропатия или цьолиакия, и да се посочи възможно решение на проблема. Според Хаселбек приблизително 95% от случаите на глутенова ентеропатия остават недиагностицирани.