Кисело зеле в бидон
Избира се зеле с по-малки 'жилки'. Почистват се горните листа. Кочаните се изрязват и зелката се цепва "на кръст" (там където е бил кочана), не много дълбоко. Зелките се редят плътно в бидона (кацата) като преди да сложите следващия ред, напълвате дупките (на мястото на кочана) с морска сол. След като свършите тази операция, пълните бидона с вода в съотношение 3 литра за всеки 100 грама сол. За удобство може да разделите солта на купчинки по 100 грама. Ако нямате канелка за източване на разсола, трябва да се сложи маркуч от дъното на бидона, който да излиза на повърхността, за да може да се продухва зелето. За чевен цвят се слага червено зеле или цвекло.
Най-отгоре се поставя камък или нещо тежко, което да затиска зелето да не изплува над водата. Бидонът се поставя на топло и след една седмица водата му се претаква (продухва) всяка вечер до вкисването на зелето. Ако го поставите на много студено или пък на много топло, ферментацията няма да протече нормално. Оптималната температура е около 18-20 градуса целзий. След като зелето е готово, се поставя корен от хрян като консервант. Може да се добави ябълка, дюля или лимон за аромат. Изкарвате зелето на студено, за да може да имате от него чак до пролетта