Кисело зеле рецепта за 50кг
50кг зеле, 2.5 - 3кг морска сол, 4-5 дюли, 4-5 червени зелчици
Избира се зелето да е стегнато. Важно, е защото рехавото зеле малко трае.
Изчиства се от горните листа, кочана се изрязва до дъно и се издълбава. Пълни се със сол и се реди в бидона (аз използвам бидон). Реди се плътно. Така докато се напълни.
После режа дюлите на тънки филийки като чипс направо в бидона. Слагам дървена решетка отгоре с един голям камък (вързан в мрежа, защото един път го удавих) за да не позволява на зелките да излплуват.
Разтварям останалата сол във вода и допълвам до горе. Затваряш и след две-три седмици започваш да претакаш всеки ден докато стане.
Моя бидон си има отдолу канелка за претакането. Слагам една кофа 20л. Пълня я три пъти и я изсипвам отгоре. ВСЕКИ ДЕН докато стане.
Червеното зеле го слагам за цвят, а дюлите за да не ми се смива зелето и да изкара по-дълго.