Рецепта за кисело зеле
1. Солта е 2% от обема на съда - за 50 л бидон - 1 кг едра морска сол. Това включва и обема на зеленчука вътре, щото той си е пак 90% вода, несолена.
2. Зелето да е зряло, даже бяло и плътно, твърдо. Изчиствам външните повредени листа, измивам го и изрязвам кочана напълно - до листата. Получава се дупка с форма на 4-странна пирамида. Запълвам дупката със сол. Зареждам подготвените по този начин зелки плътно в бидона. С кранче е за предпочитане.
3. Водата е от чешмата - заливам догоре бидона, ако е останала сол от килограма, я досипвам отгоре. Затискам го на 2-3-я ден с решетка и/или плосък камък, и започва претакането, всеки ден поне веднаж, и така до 20-я ден. Към края на месеца е готово. Зелето не трябва да има контакт с въздуха, разваля се. За спиране на ферментацията не ползвам никакви химии, зимата е студена и след втасването сока се избистря, киселината сама спира по-нататъшния процес. При температура над 15-16º има опасност да се развали, на топло зеле не става!