Клин с тиква и ориз
1/2 бр. (1 кг) тиква
1 ч.ч. (200 г) ориз, булгур или фиде
4 бр. яйца
1 и 1/2 ч.ч. (300 г) брашно
1 ч.ч. (200 г) захар
250 г масло
Към тиквата, нарязана на кубчета, се прибавят яйцата, свареният ориз или булгур (ако се употреби фиде, то не се вари, а само се натрошава) и сол на вкус. От брашното, малко сол и необходимото количество вода се замесва тесто за баница. От тестото се разточват два листа, от които първият трябва да е малко по-голям от дъното на тавата, за да се загъне плънката. Плънката се разстила на пласт с дебелина 1.5 см, поръсва се със захарта и се покрива с вторият лист. Клинът се пече в средно силна фурна. След изпичането му от едната страна се обръща върху друга тава, също добре намазана с масло, за да се изпече и от другата страна. За да не останат краищата сухи, отстрани в тавата се поставят бучици масло. Изпеченият клин се покрива с кърпа или с тава, за да омекне. Тиквената плънка може да се използва за приготвяне на кашник. В такъв случай тя се изсипва в тава, обилно намазана с масло, заглажда се и се пече в средно силна фурна.