Курабийки с мармалад и орехи
брашно - 500 г
мас - 1 ч.ч., масло или олио
яйца - 2 броя
бакпулвер - 1/2 пакетче
сода - 1/2 ч.л.
кисело мляко - 1 ч.ч.
лимони - настъргана кора от 1 брой
мармалад
орехи
стафиди - по желание
мед - за намазване
Разбъркайте содата с киселото мляко докато шупне и добавете към пресятото с бакпулвера брашно, яйцата и мазнината.
Замесете добре тестото и го оставете да почине за 20 минути. След това го разточете на тънък слой, намажете хубаво с мармалад по избор, поръсете с натрошени орехи и завийте на руло.
С остър нож изрежете тънки парчета от рулото. Подреждайте ги в намазнена тава или застлана с хартия за печене и сложете да се пекат в предварително загряна на 180 градуса фурна за 15-20 минути.
По желание може да поръсите домашните курабийки с мармалад със стафиди. След изпичане с помощта на четка и намажете с мед.