Лесна бишкотена торта
28 бишкоти
1 готов крем ванилия
За сиропиране на бишкотите подсладено прясно мляко ванилия
За карамелената заливка
250 гр кафява захар
100 мл прясно мляко
ядки за поръсване (по желание)
Сиропирайте половината бишкоти с посочените продукти и ги подредете на дъното на тавата, да го покрият. Сложете крема и го покрийте с останалите бишкоти. Карамелизирайте захарта за заливката.
След като придобие златист карамелен цвят, махнете съда от котлона, изчакайте карамела "да се успокои" от къкренето и внимателно прибавете млякото.
Намалете много котлона –да работи на слаба степен и сложете на него карамелената смес за кратко време, докато карамелизираната захар и млякото образуват гъст сос. Махнете соса от котлона, изчакайте го да изстине (да стане леко топъл) и го излейте върху кремa.
Приберете тортата в хладилника, оставете я да престои поне 5-6 часа на студено.