Лютеница с патладжани
5 кг червени месести чушки (сорт Капия)
2 кг домати
2 кг патладжани
1 кг моркови
2 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
3 с.л. сол (или на вкус)
6-7 скилидки чесън
Патладжаните се изпичат и се обелват. Морковите се сваряват. Чушките се почистват от дръжките и семето. Сурови се смилат с машинка (аз ги слагам в купата на кухненския робот и действам с приставка нож). Смилат се и всички останали продукти (домати, моркови и патладжани). Всичко се смесва и лютеницата се вари на умерен огън. Периодично се разбърква. Когато водата поизври и сместа се сгъсти, се добавят захарта, солта и олиото (може да се загрее и чак тогава да се сложи към зеленчуковата смес). Държи се лютеницата още малко на огъня, разбърква се по-често. Опитва се на сол и ако е необходимо, се добавя още. Сваля се готовата лютеница (горе-долу сместа е намаляла наполовина). Добавя се пасираният чесън. По желание цялата лютеница може да се пасира след като изстине. Насипва се в буркани и се стерилизира 5-10 минути.