Печена лютеница
5 кг червени чушки (капии)
4,5 кг домати
1,5 кг картофи
1 кг моркови
600 г лук
200 г чесън
60 г червени люти чушки
1,2 л олио
80 г сол
Капиите се почистват от семената, бланшират се за 2-3 минути във вряща вода и веднага се охлаждат със студена вода, смилат се с месомелачка. Доматите се обелват и настъргват на ренде. Картофите се сваряват, обелват се и се смилат в месомелачка. Морковите се бланшират 3-4 минути в кипяща вода и веднага се охлаждат, смилат се в месомелачка и леко се запържват. Лукът се смила и леко се запържва. Чесънът и магданозът се нарязват на ситно. Смлените домати се поставят в тава и се сгъстяват на огъня при непрекъснато бъркане, докато намалят обема си с 2/3. Към тях се прибавят останалите продукти. Сместа се разбърква добре. Загрява се до кипене и е готова. Горещата смес се пълни в предварително затоплени буркани, които се стерилизират в продължение на 40 минути.