Лютите чушлета са закон за българската трапеза
Люти чушки
Лютите чушлета са закон за българската трапеза ! Те са мощен актиоксидант, засилват метаболизма и забавят стареенето. Освен това са и признати за мощен афродизиак
Зеленчукът повишава имунитета благодарение на фитонцидите, които подобряват кръвооросяването, понижават артериалното налягане и кръвната захар, понижават холестерола. Освен че са вкусна храна, пиперките са и много полезни, защото съдържат много витамини и минерали, протеини и захари. Само в 100 г люти чушки се съдържат: 0,7 г белтъци, 10 мг калций, 13,2 мг магнезий, 24 мг фосфор, 76 мг витамин С, 115 мг витамин А, витамините Е, В1, В2, В6, желязо, калий, ниацин, триптофан и др. Три люти чушки се равняват на килограм лимони по съдържание на витамин С.
Бързото изгаряне на калории се дължи на веществото капсаицин. То предизвиква парене в устата, хранопровода и стомаха и причинява обилно отделяне на слюнка в устата, както и на стомашен, панкреасен и чревен сок.