Масло от авокадо
Наситени мазнини: 17 процента
Мононенаситени мазнини: 65 на сто
Полиненаситени мазнини: 18 на сто
Маслото от авокадо традиционно се използва от жените на племената на Мексико и Амазония като "маслото на красотата". Получава се по метода на студеното пресоване от изсушените плодове на авокадото. Богато е на лецитин, витамини А, В, Д, Е, Н и К, палмитинова киселина и може да се съхранява продължително време.
Тъй като по състав маслото от авокадо е много близо до мазнините, съдържащи се в човешката кожа, то се възприема много добре, без да образува мазен филм. Маслото от авокадо има необичайно нежна консистенция, придава на кожата приятна мекота и се прилага за ежедневна грижа, особено за суха, лющеща се и повехнала кожа.
Маслото от авокадо има малко по-високо съдържание на наситени мазнини, отколкото повечето други растителни масла, но може да играе роля в предотвратяване на заболяване на венците.