Няма по-подходящ сезон за барбекю или скара на открито от лятото. Все повече българи умират от удоволствие да палят огън на открито и да хвърлят върху грила апетитни пържолки - дали в задния си двор, на вилата, на къмпинга или някъде другаде.
Този вид обработка на храната, по принцип, се води за диетичен, тъй като не се използват допълнително мазнини. Все пак, скарата не винаги е най-здравословният метод за готвене. Въпреки, че печените на скара продукти имат по-ниско съдържание на мазнини, те пак могат да крият рискове за здравето ви.
Обработката на месото на прекалено висока температура произвежда химически съединения, които се водят канцерогенни и вредни за организма. Американските учени твърдят, че консумирането на големи количества, печено на скара, месо може да увеличи риска от развитие на рак. Това важи и за месото, пържено в тиган на висока температура.
За щастие, не трябва да се отказвате напълно от барбекюто. Има начини как да намалите риска от въпросните съединения. Ето и пет правила как да си правите здравословно барбекю .