Огретен с прясно и кисело мляко
1. Картофи - 1000г.
2. Кашкавал - 100г
3. Сирене - 100г.
4. Растително масло - 40г.
5. Прясно масло -40г.
6. Яйца - 2бр.
7. Прясно мляко - 200г.
8. Брашно - 20г.
9. Кисело мляко - 200г.
10. Черен пипер, сол.
добив - 1200г.
тегло на една порция 300г.
Начин на приготвяне на рецептата:
Картофите се измиват и сваряват. Обелват се, докато са горещи, и като изтинат, се настъргват на едро ренде. Нареждат се на редове в намазана с масло тава, като се поръсват с настърган кашкавал (сирене), със смлян черен пипер, сол и мазнина, и се заливат с малко разреден бешамелов сос, приготвен от маслото, брашното, прясното мляко и яйцата. Ястието се полива отгоре с останалатамазнина и неразреден бешамелов сос, поръсва се с настърган кашкавал и се запича във фурна до зачервяване. Поднася се с киселото мляко.