Пай с ягоди
2 бр. яйца
1 - 1 и 1/2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
100 г кисело мляко
60-70 мл олио
10 г бакпулвер
1 ч.ч. ягоди, почистени и намачкани - за блата
5-6 бр. намачкани ягоди за крема
1 ч.ч. ягоди за украса
200 мл течна сладкарска сметана
шоколадов топинг
ягодов сок
Яйцата се разбиват със захарта и към тях постепенно се добавят олиото, млякото, намачканите ягоди и се разбива с миксер. Към сместа се добавя брашното, смесено с бакпулвера и се смесва с лъжица, а после се разбива с миксер около 5 минути. Изсипва се в намазнена и набрашнена тава с диаметър 24 см и се пече в загрята на 180 С фурна 30 минути (проверява се с клечка за готовност). Изстиналия сладкиш се сиропира с компот или друг сок (желатено да е ягодов).
Сметаната се разбива с малко захар и ягодите и се намазва блата. Украсява се по фантазия с ягодите и топинга. Може да се използват и шоколадови пръчици, настърган шоколад или счукани ядки.