Сладкиш с ягоди и сирене
3 бр. жълтъци
щипка сол
3 с.л. лимонови кори
3 с.л. захар за плодовете
2 бр. белтъци
2 с.л. с връх брашно
1 с.л. нишесте
За горния слой:
2 с.л. желатин
3 бр. жълтъци
1 ч.ч. захар
2 с.л. нишесте
настъргани лимонова и портокалова кора
400 мл прясно мляко
400 мл портокалов сок
300 г крем сирене
200 мл течна сметана
400 г ягоди
За гарниране:
300 мл течна сметана
1 с.л. захар
2 бр. ягоди, срязани на четири
Приготвя се блатът, като жълтъците се разбиват на пяна със солта, половината от захарта и лимоновата кора. Белтъците се разбиват с останалата захар. Белтъците и жълтъците се смесват. Върху яйчната смес се пресяват брашното и нишестето. Всичко се разбърква леко и се изсипва във форма с диаметър 24 см, застлана с хартия за печене. Блатът се пече 5-6 минути на 200 С. Когато изстине, се изважда от формата, маха се хартията и отново се поставя във формата за печене, като стената й се намазва леко с олио.
Желатинът се накисва в 50 мл студена вода. Смесват се жълтъците, захарта, кората, портокаловият сок, нишестето и млякото. Сместа се слага на средно силен огън, като се разбърква непрекъснато. Когато започне да се сгъстява се отстранява от котлона и се слага желатинът. Разбърква се, докато се разтопи. Оставя се да изстине. Крем-сиренето се разбива и се разбърква с желатиновата смес. Сметаната се разбива на сняг и всичко се разбърква. Намазва се тънък слой крем върху блата и отгоре се нареждат ягодите, нарязани на половинки. Отгоре се изсипва останалият крем и се заравнява. Сладкишът се слага да стегне 4-5 часа в хладилника, маха се стената на формата и се украсява с бита сметана и четвъртинки ягоди.