Пилешки дробчета с бекон и кашкавал
Продукти:
1 кг пилешки дробчета
300 г бекон
400 г гъби
2 глави лук
3-4 бр. кисели краставички
1 ч.ч. бяло вино
кашкавал
заквасена сметана (по желание)
сол, черен пипер
соев сос
магданоз
олио
приготвяне:
В 1-2 с.л. олио се запържва нарязания на по-едри кубчета бекон. След няколко минути се добавят нарязаните също на едро гъби, добавя се бялото вино. След като беконът и гъбите се позадушат, се прибавят и дробчетата, предварително измити и отцедени, подправят се с черен пипер и соев сос и се задушават на слаб огън под капак около 10 минути. По желание може да се добавят 2-3 лъжици заквасена сметана. Когато дробчетата са почти готови, се добавят нарязания на полумесеци лук и киселите краставички на ивички. Всичко се разбърква, слага се капака, котлона се изключва и ястието се оставя на него още 5 минути. Целта е лукът и краставичките да останат хрупкави. Ястието се посолява накрая, ако е необходимо, тъй като беконът, соевият сос и киселите краставички си пускат сол. Дробчетата се сервират горещи, отгоре се настъргва кашкавал, който се разтапя от топлината. Поръсват се с нарязан магданоз.