Постна супа с леща
250 г (1 ч. ч.) леща
1 морков
3-4 картофа
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
1 (400 г) консерва обезкостени маслини
2-3 с. л. зехтин или олио
щипка млян кимион
сол
Лещата се поставя в голяма тенджера.
• Залива се с 2,5 л студена вода и се кипва на силен огън.
• Огънят се намалява, лещата се отпенва и тенджерата се похлупва с капак.
• Вари се 15-20 минути.
• Междувременно лукът се нарязва на ситно, а морковът на тънки ивички.
• В тиган се сгорещява мазнината и се задушават морковът и лукът 10 минути на тих огън до златист цвят.
• Прехвърлят се в тенджерата с лещата.
• Добавят се почистените и нарязани на кубчета картофи и маслините заедно със саламурата.
• Постната супа се поръсва с кимиона и пресования чесън.
• Разбърква се и се вари на среден огън 20-25 минути до готовност.