Постни чушки с булгур и стафиди
4 сушени чушки
1 ч. ч. булгур
1 глава лук, нарязан на ситно
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 морков, настърган на едро ренде
2 с. л. стафиди
2 с.л. кашу или бадеми, едно нарязани
1 с. л. нарязан джоджен или 1/2 ч.л. сушен
2 с. л. зехтин или олио
250 мл зеленчуков бульон
2 домата, нарязани на ситно или от консерва
сол, пипер на вкус
Начин на приготвяне
1.Чушките се накисват за 20 мин. в гореща вода. Булгурът също се накисва за 20 мин. в студена вода, ако е арабски, и във вряща вода, ако е български. Прецежда се добре.
2.В загретия зехтин се слагат за 1 мин. лукът и чесънът. Прибавя се морковът, след 1 мин. се слагат стафидите, ядките и булгурът. Всичко се подправя с джоджен, сол и пипер на вкус.
3.Чушките се напълват. Бульонът и доматите се смесват и с тях се заливат чушките. Слагат се да се запекат за 15-20 мин. на 180°С.