Пълнени постни чушки
почистени червени чушки
1 чаена чаша ориз
250-300 грама гъби печурки
1 яйце
1 глава кромид лук
1 морков
суха чубрица
сух риган
суха мащерка
прясно смлян черен пипер
стафиди (по желание, а ако ще слагате кайма, без тях)
сол на вкус
1 малък розов обелен домат
за соса:
половин кофичка кисело мляко
2 пълни супени лъжици брашно
пресен магданоз за поръсване при сервиране по желание
Нарежете лука на ситно, а морковите на малки кубчета.
Нарежете и гъбите.
Запържете ги в тиган с мазнина (всичко) до омекване и леко зачервяване на гъбите.
Прибавете после ориза и запържете, докато стане прозрачен.
Сложете обеления и нарязан на ситно домат и разбъркайте добре.
Махнете от котлона и добавете всички станали продукти без яйцето.
Него го сложете, след като плънката изстине, за да не се пресече.
Сложете сол, според вашия вкус.
Напълнете чушките и ги подредете в тава.
Прибавете вода да ги покрие 2/3, добре е водата да е подсолена.
Излейте малко олио отгоре и сложете да се пекат на 200 градуса.
Когато видите, че ориза е готов, прибавете предварително разбитите до гладка смес с малко вода киселото мляко и брашното.
Върнете тавата във фурната за около 10-15 минути и я намалете на 180 градуса.
Сервирайте по желание с пресен магданоз.