Пълнени чушки с ориз и червени боровинки-90 дневна диета
Необходими продукти за 5 чушки:
5 жълти месести чушки за пълнене
1/2 ч.ч ориз, моята беше от 300гр.
резен целина от глава и 3-4 стръка пресни листа
1 глава стар лук
30гр. стафиди
30 гр. сушени червени боровинки
щипка канела
сол на вкус
2 щипки микс от пипери - черевен, бял, черен и зелен
5-6 с.л. зехтин
4-5 парчета печени мариновани домати
Нарязваме ситно лука и целината и задушаваме в зехтина с малко вода и щипка сол. Когато водата се изпари и зеленчуците омекнат, прибавяме изчистения и измит ориз и леко запържваме докато зърната станат прозрачни. Прибавяме чаша вода със същата вместимост на чашата, с която сме мерили ориза. Разбъркваме и добавяме стафидите, боровинките и щипка канела. Бъркаме леко докато оризът поеме водата и сушените плодове омекнат. Прибавяме още четвърт ч.ч. вода и поръсваме с пипера. Добавяме нарязаните ситно листа от целина. Оставяме на котлона, докато оризът поеме и тази течност.
Приготвяме чушките като ги измиваме и почистваме от дръжките и семенната част. Запазете дръжките, за да ви послужат като капачета и да затворите вече напълнените чушки с тях.
Пълним чушките с готовата смес и затваряме с дръжките. Останалата плънка разпределяме в съда, в който ще печем, и добавяме към нея 4-5 парчета мариновани домати, почистени от люспите и нарязани ситно. Разпределяме чушките отгоре и заливаме с половин чаша вода и леко солим.
Печем в загрята на 180 фурна с обдухване. Когато чушките леко се зачервят, ги обръщаме от другата страна и допичаме до готовност.