Пълнени чушки със сос и кайма
продукти:
18 бр. чушки
1 ч.л. червен пипер за поръсване
За пълнежа:
1 голяма глава лук или връзка зелен
4 бр. домати
1 кг кайма
по 1 ч.л. чубрица, вегета, черен пипер
1 ч.ч. ориз
За соса:
3 с връх с.л. брашно
7 с.л. олио
400 г кисело мляко
7 щипки сол
2 бр. яйца
Приготвяне:
Пиперките се измиват, изтърбушват се и се осоляват. Всичко за пълнежа се омесва и под капак и с 1/3 ч.ч. вода се задушава на тих огън около 10 минути. Когато каймата побелее и стане на ситни трохи, съдът се оттегля и се оставя за 10 минути. Напълват се чушките и всяка се запушва с доматено капаче или брашно. Подреждат се в дълбока тенджера, поръсват се с червен пипер и се поливат с 5 с.л. олио, притискат се с чиния, заливат се с 4 ч.ч. вода и се варят на 2 степен под капак около 30 минути.
Брашното се запържва до златисто в олиото на тих огън и се разрежда до гладка смес с водата от чушките. Млякото, жълтъците и солта се разбиват и се добавят към соса. Когато поизстине малко, прибавете разбитите белтъци. При поднасянето всяка порция се залива с този сос.