Пълнено свинско бутче
едно обезкостено свинско бутче (около 2 килограма)
2 с.л. краве масло
2 с.л. олио краве масло
1 глава кромид лук
2 моркова
2 твърдо сварени яйца
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л.1 стрита чубрица
прясно смлян черен пипер на вкус
2 – 3 кисели краставички
Начукайте обезкостеното бутче с мокър домакински дървен чук.
С върха на остър нож направете в средата дълбок прорез, в който сложете плънка, приготвена по следния начин:
Приготвяне на плънката:
в разтопено краве масло (или свинка мас) запържете нарязания на ситно лук и настърганите на едро ренде моркови и свалете съда от огъня.
Когато сместа изстине, прибавете киселите краставички и сварените яйца – нарязани на кубчета, и подправете с червен пипер, черен пипер и чубрица на вкус.
Сложете плънката и зашийте отвора с дебел конец.
Поставете бутчето в тавичка, намазана с останалото краве масло и печете отначало в силна фурна. След около 20 минути намалета фурната. През десетина минути обливайте месото с по малко топла вода. След като месото се зачерви, обърнете го от другата страна.
Накрая намажете бутчето с червен пипер, смесен с малко олио.
Поднесете с червено вино, гарнитура от картофи и туршия.