Свински ребра с кисело зеле
1 1/2 кг свински ребра
1 кисела зелка (около 1 кг)
2 стръка праз лук
2 ч. л. червен пипер
2 – 3 скилидки чесън
щипка кимион
чубрица и смлян черен пипер на вкус
щипка джинджифил
2 с.л. ракия
1 с.л. олио (може и свинска мас)
* Свинските ребра се нарязват на парчета от по 1 -2 ребърца;
* Приготвя се марината от 1 ч.л. червен пипер, смлян черен пипер и чесън (нарязан на ситно и претрит с шипка сол), чубрицата, кимион, джинджифил, ракията и 2-3 с.л. вода;
* Ребърцата се нарязват на парчета по едно-две ребърца и се оставят в марината поне за 30 мин, най-добре за една нощ;
* Лукът се нарязва на шайби и се задушава в загрятото олио (свинска мас), разбърква се и се добавя нарязаното на ситно кисело зеле и 1 ч.л. червен пипер;
* В глинен гювеч (или гювечета) се подрежда половината от задушеното кисело зеле, разпределят се маринованите свински ребърца и отгоре се слага останалото кисело зеле;
* Разпределя се останалата марината, ако е необходимо се долива малко вода и гювеча се затваря с капак;
* Ястието се пече около 2 часа, до готовност, във фърна на 200 градуса. Може да бъде приготвена и в камината.