Рецепта за топеница с червени чушки и сирене
червени чушки - 1 кг, сирене - 350 г, зехтин - 100 мл или олио, чесън - 1 неголяма, сол, черен пипер, магданоз - 1 връзка, люти чушки - 2 бр. или на вкус и по желание
Изпечете чушките, обелете ги и ги почистете от семките. Нарежете ги на парченца.
Баба ми приготвяше топеницата, като начукваше продуктите поетапно в голямо хаванче - започваше с накълцания чесън и сол, добавяше чушките, по малко зехтин и начукваше, докато всичко добие консистенция на каша.
Накрая се обърква с натрошеното ситно сиренето, останалия зехтин и подправките.
Към наши дни е най-добре да смелите всичко в кухненски робот или блендер - става невероятно бързо и лесно. Друг вариант е просто да нарежете продуктите възможно най-ситно и да ги намачкате със сиренето, зехтина и подправките.
Може да поднесете топеницата върху препечена филийка. По желание в топеницата се добавят и люти чушчици. При нужда може да долеете и повече зехтин.