С какво да се храним при запек
При запек, храната трябва да бъде богата на витамини, минерални, фибри, целуоза. Продуктите се съчетават в зависимост от вида на констипацията.
Атоничен запек – приемат се храни богати на целулоза и бластни вещества (плодове и зеленчуци), груба целулоза, ферментирали въглехидрати.
Мляко, млечни продукти: разрешени са всички видове, включително и сладолед, в по-умерени количества. В минимално количество – кашкавал.
Месо, птици, риба и яйца: разрешени са всички видове.
Хляб, зърнени храни, хлебни и тестени изделия: разрешени са пълнозърнест, ръжен, типов и хляб.
Захар и захарни изделия: разрешени- захар, мед, конфитюр, мармалад, сладко, сорбит.
Мазнини: разрешени са слънчогледово масло, зехтин, свинска мас, майонеза.
Зеленчуци и варива: разрешени- моркови, домати, пиперки, картофи, краставици, зелена салата, ряпа, червено цвекло, целина, зелен фасул, грах, грах, тиквички, спанак, лапад, зеле (прясно и кисело), карфиол, патладжани, репички, гъби, лук, туршии, зрял фасул, леща, грах, соя.
Плодове: разрешени са грозде, круши, кайсии, сини сливи, череши, малини, пъпеши, фурми, смокини, къпини, грейпфрут, стафиди, портокали, мандарини, ябълки, ягоди, праскови, ядки: орехи, бадеми, фъстъци.
Да не се приемат: ориз, сухар, препечен хляб, шоколад, мушмули, лимони, боровинки, вишни, дренки, нар.
Технология на приготвяне на храната: варене, печене на скара, задушаване, пържене не се препоръчва.
Спастичен запек – добре е да се приема храна без груба целулоза и дразнещи вещества.
Мляко и млечни продукти: разрешени са всички видове, включително и сладолед. В ограничено количество – саламуреното сирене и кашкавал.
Забранени- пикантни сирена с подправки.
Месо, яйца, птици, риба: разрешени са всички видове месо, птици и риба, както и субпродукти – яйца, шунка, пресен салам, кренвирши.
Забранени са: солени, пикантни месни и рибни консерви, пастърма, саздърма, сухи салами и пушени меса.
Хляб, зърнени храни, тестени изделия: разрешени са пълнозърнест, ръжен, типов и хляб, бисквити, кифли, многолистно тесто.
Забранени са: ориз, сухар, препечен хляб.
Захар и захарни изделия: разрешени са захар, мед, конфитюр, мармалад, сладко.
Забранени са: шоколад и шоколадови изделия.
Мазнини: разрешени са сметана, слънчогледово масло, зехтин, свинска мас, майонеза.
Зеленчуци и варива: разрешени са картофи, домати, моркови, чушки, обелени краставици, зелена салата, маруля, цвекло, целина, тиквички, зелен фасул, грах, грах, спанак, зеле, зрял фасул, леща, грах, соя.
Забранени са: лук, репички, ряпа, патладжани.
Плодове: разрешени са (сурови) обелени ябълки, пъпеш, диня, портокали, мандарини, грейпфрут.
Сокове, пюрета и компот от: круши, кайсии, праскови, череши, малини, ягоди, къпини, сини сливи.
Забранени са: мушмули, нар, лимони, боровинки, вишни, дренки.
Подправки: разрешени са магданоз, чубрица, ким, доматено пюре, сладък червен пипер, канела, ванилия.
Забранени са: лют червен пипер и лютиви пиперки, хрян, пикантни подправки.
Напитки: разрешени са чайове, газирани напитки, ферментирали течности – боза, айран, бира.
Забранени са: силен черен чай, какао.
Технология на приготвяне на храната: най-добре храната да се приготвя чрез варене, печене на скара, задушаване. Да не се приемат панирани и пържени храни, както и запържването на храните. Да се консумират леко топли храни, от 4 до 5 пъти на ден. Един път седмично да се включват в менюто плодово-зеленчулови дни. Препоръчват се картофени дни, съчетани с мляко и зеленчуци с по-фина целулоза.