Свински ребра със зеленчуци
1. Свински ребра - с кокал, месо и сланина. Ако има и кожа става още по-вкусно. По две парчета (1, ако са големи) на човек.
2. Кисело зеле - по около две шепи на порция.
3. Картофи - половин до един на порция.
4. Ориз - около 1 голяма кафена чаша за 4 порции.
Месото се запържва до получаване на коричка. През това време се нарязва киселото зеле. Двете неща се смесват и се слагат във фурната. Обелват се каротфите и се нарязват на кубчета. Изсипват се в тавата и се объркват за да се покрият с мазнина. Почиства се ориза и се слага в тавата. Вместо вода (за ориза), по-вкусно става да се сипе от залевия сок. По желание може да се задуши, но аз го пека без капак. Бъркам по-често за да не ми изгори зелето или да се втърди ориза. Пече се доста време - около 1,5-2 часа. Готово е когато нищо не "хрупа" - нито зелето, нито ориза, нито картофите и яденето е останало на мазнина.
Яденето понася доста мазнина (ако го правиш с по-сухо месо - бут или филе). Сервира се с силно червено вино - най-добре гъмза. Не е най-красивото нещо, но вкуса е незабравим.