Солен кекс с праз лук
Продукти:
16 супени лъжици с връх пресято брашно
1 и 1/2 равна ч. лъжичка сода
1/2 ч.л. лимонена киселина
1 ч.л. вегета
1 чаша кисело мляко
2/3 чаена чаша олио
1 чаена чаша вода
6 яйца
2 стръка праз лук, нарязани на колелца
200 гр. сирене, натрошено на по-едри късчета
Масло колкото орех за намазване на готовия кекс
сол на вкус
малко олио и брашно за намазване и поръсване на тавичката.
За мерилка използвам чаена чаша с вместимост 200 милилитра
Продуктите са за тава с диаметър 38-40 см.
За по-малка тавичка трябва съответно да ги редуцирате.
Приготвяне:
Фурната се загрява само на долен реотан до 200 градуса.
Яйцата се разбиват на пяна с миксер, последователно се добавят к иселото мляко, водата и олиото, като сместа след добавяне на всяка от течните съставки се разбива за няколко секунди с миксера.
По-нататък разбиването може да продължи с телена бъркалка.
Содата и лимонената киселина се добавят в пресятото брашно и добре се разбъркват с него. С лъжица добавяме на части брашното и разбиваме с бъркалката, до пълно поемане на брашното.
Накрая добавяме нарязания праз лук и сиренето, като разбъркваме готовата вече смес със силиконова или дървена сладкарска шпатула.
Тавата, в която ще се пече изделието, се намазва с олио, поръсва се с малко брашно, готовата смес се изсипва и леко се заравнява с шпатулата, тъй като е доста гъста.
Пече се отначало само на долен реотан до доброто надигане на сместа, след това се превключва на горен и долен реотан до добиване на златисто-кафява коричка от горната страна. Готовността на печивото се проверява с клечка за зъби.
След изваждането се намазва отгоре с маслото и се покрива с малко парче фолио и чиста кърпа, да се задуши, омекне и да поеме маслото.
Кексът се сервира охладен .
Бележка: Кексът става много мек, пухкав и доста питателен. Понеже съдържа яйца, кисело мляко и зеленчук.
Вариант на кекса е да се приготви с нарязано на много ситно прясно зеле, което няма нужда от предварителна топлинна обработка.
Веднъж нямах достатъчно праз и го приготвих с един стрък праз и 1 чаена чаша нарязано прясно зеле. Получи се много вкусно.