Солен кекс със синьо сирене
100 г синьо сирене
2 стръка праз
50 г масло
200 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
30 г стафиди
200 мл. течна сметана
3 яйца
1/2 ч.л. сол
Приготвяне:
Празът (2 стръка) се нарязва на кубчета и се запържва в маслото (50 г). Брашното (200 г) и бакпулверът (2 ч.л.) се пресяват в голяма купа. Добавят се стафидите (30 г) и запърженият праз. Сметаната (200 мл.) се разбива с яйцата (3 бр), като се посолява на вкус. Добавя се нарязаното на кубчета синьо сирене (100 г). Сместа постепенно се налива в брашното. Разбърква се добре и сместа се изсипва в правоъгълна форма за кекс, предварително покрита с намаслена хартия за печене. Соленият кекс се пече 30 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна. Поднася се охладен и нарязан на филии.