Солен пай със салам
Порции: 6
продукти:
За тестото :
350 г. брашно
50 г. краве масло
150 г. маргарин
За плънката :
3,4 по големи картофа
1 кренвирш или друг салам по избор
3 кисели краставички
200 г. сирене
Приготвяне:
1 . В пресятото брашно се слагат маслото и маргаринът (студени) и се меси до получаване на едри тестени трохи . Добавят се 6-7 лъжици вода и с бързи движения се омесва меко и еластично тесто , което след това се оставя да отлежи 20-25 минути в хладилник .
Важно!!! Тестото не трябва се премесва , защото маргаринът и маслото може да се разтопят и по трудно ще бъде да се разточи .
2 . През това време се нарязват краставичките и кренвирша (салама) , а картофите и сиренето се намачкват в друга чиния . После всичко се омесва в по голяма купа .
3. Тестото се изважда и 1/4 от него се оставя на страна . А с другото тесто с помощта на точилка се разстила голям блат с диаметър по голям от този на тавата . Който после веднага се поставя в тавата , която предварително е обвита в оризова хартия намазана с олио . И внимателно по ръбовете на тавата се прилепва тестото . Плънката се разнася равномерно върху блата .
4. Останалото тесто се разстила и с помощта на къдрав нож се режат лентички , който се поставят хоризонтално и вертикално върху плънката , така че да образуват решетка .
5. Пая се пече за около 25 минути на средното ниво на фурната на около 160 градуда . После се овеличава на 200 и се оставя да се доиспече на долното ниво на фурната .