Супа от леща
Порции: 4
Необходимо време: 40
Необходими продукти:
200 г. леща
1 морков
1 глава лук
2 с.л. доматено пюре
4-5 скилидки чесън
олио
1 с.л. брашно
ронена чубрица или на клонки
кервиз
сол
червен пипер
1 к.ч. нарязан праз лук или кромид лук
Начин на приготвяне:
В тенджера със студена вода се слага измитата леща да ври. Когато лещата омекне, се прави запръжка от нарязан на дребно лук, който се слага в кипящо олио. Лукът се задушава, докато придобие стъклен вид. Прибавя се брашното и като стане златисто се прибавя доматено пюре.
Полученото се разбърква с бульон от лещата , докато се разреди. Сипва се към общата чорба. След като се свари се слага чесън на скилидки или нарязан на дребно.
Бележка: Ако не искате запръжка, в чаша студена вода разбърквате брашното и го изсипвате при лещата разбърквате, добавяте олиото и върху него наръсвате червения пипер и оставяте да поври. Опитвате дали трябва да се добави сол.