Теглена баница
1 кг. брашно
1 яйце
1 с.л. сол
1,5 ч.ч. топла вода (не гореща)
100 гр олио
Продукти за плънката; със сирене
300 гр. сирене
3 яйца
2 с.л. кисело мляко
с праз лук
4 стрька праз лук
1 яйце
сол
сьс спанак
500 гр спанак
1 яйце
сол
с тиква
1 кг обелена тиква
300 гр захар
пакетче канела
200 гр счукани орехи
Начин на приготвяне:
В дълбок съд се пресява брашното. В средата се прави кладенче. В него се изсипват водата, яйцето, оцета, солта. Меси се, ако се лепи по пръстите се добавя още брашно до меко тесто. Разделя се на 9 топчета. Всяко топче се разстила на питка. Питките се подреждат върху брашно и се намазват с олио. Престояват 30 мин. Върху масата се слага брашно, взима се питка и се разточва с точилка малко. Прехвърля се върху покривка или плат и се тегли леко за да не се скъса. Хубаво е да се получи тънка кора. Върху кората разстиламе малко от плънката. Повдигате единия край на покривката така, че кората да стане на роло. Поставяте в тава намазана с олио. Пече се на умерена фурна до зачервяване.
Приготвяне на плънки:
Сиренето се натрошава добавя се яйцето и млякото обърква се.
Празът се нарязва посолява се и се смачква добавя се яйцето, бърка се.
Спанака се почиства, измива, попарва се в гореща вода,
изцежда се и се нарязва, добавя се яйцето и солта, бърка се.
Тиквата се настъргва на едро върху кората. Поръсва се със захар, канела и орехи и се увива.