Хрупкави пай-бюреци ЗАКУСКА
За тестото:
1 бр. яйце
1/2 ч.ч. топла вода
1/2 ч.ч. маргарин
6 с.л. захар
ванилия
около 3 ч.ч. брашно
За намазване на корите:
200 г заквасена сметана
2-3 с.л. захар
ванилия
За панировката:
2 бр. яйца
галета
пудра захар за поръсване
От продуктите за тестото се замесва нелепнещо тесто, което се оставя да почине около 15 минути. През това време се смесват продуктите за намазване на корите. Тестото се разделя на 6 топки, всяка от които се разточва на много тънка правоъгълна кора (около 1-2 мм), която не трябва да е много широка (съотношението дължина:ширина трябва да е 2:1). Намазва се кората със сметанов слой и се завива на руло (не трябва да е дебело). Рулата се панират в разбитите яйца, овалят се в галета и се пекат до златисто.
Втори вариант: разрязват се с остър нож на парчета, които се пържат в добре сгорещено олио и от двете страни (мазнината не трябва да е нито прекалено силна, нито прекалено слаба). Поръсват се още топли с пудра захар.
Трети вариант: солени, пропускат се сладките съставки, към сметаната се добавя плънка по избор.
При пържения вариант може да се пропусне панировката.