Хрупкави пилешки филенца със сметанов сос
2 бр. пилешки гърдички (както са цели „пеперуди“),
1 пак. (от 500 г) обикновен корнфлейкс,
1 скилидка чесън,
2 с.л. горчица,
2 с.л. кетчуп,
2 ч.ч. майонеза (или 1 ч.ч. майонеза и 1 ч.ч. кисело мляко),
олио за намазване на тавата,
черен пипер и сол – на вкус
ЗА СОСА:
1 кофичка 290 мл заквасена сметана
1 кофичка 400 мл кисело мляко
2-3 скилидки чесън
сол на вкус
Начин на приготвяне
Филето се нарязва на тънки (колкото кутрето) ленти. В голяма купа се объркват майонезата, счукания чесън, горчицата, кетчупа, черния пипер и солта. В тази смес филенцата „почиват“ поне час.
Всяко виленце се овалва в корнфлейкс-а и се слага в върху хартия за печене. Пекат се в сгорещена тава, до добиване на светло кафяв загар.
сос:
В купата на пасатора се слага заквасената сметана, киселото мляко, скилидките чесън, черния пипер и сол на вкус. Всичко се пасира до получаване на хомогенна смес.