Чушки пълнени с бобен пастет
Продукти:
300г зрял боб
1 глава зрял лук
1 морков
1 пащърнак
100мл домати от консерва
100мл олио
1ч.л. сол
1ч.л. червен пипер
1ч.л. сух джоджен
11 сухи сладки червени чушки
100г брашно
Приготвяне:
Зрелият боб се накисва предварително във вода за 24 часа. На следващия ден се изхвърля водата, в която е киснал фасулът. Налива се 4ч.ч. чиста вода и съдът се поставя на включен котлон. Лукът се обелва и срязва на 4. Морковът и пащърнакът се белят и режат на 3. След като кипне бобът, се добавят подготвените зеленчуци, 1ч.л. сол и 50мл олио. Фасулът се вари похлупен и на кротък огън. След около 30 минути варене се добавят доматите. Сладките, сухи чушки се накисват във вода. Бобът е готов когато зърната съвсем омекнат, а водата се поизпари. Съдът се оттегля от котлона. Към сварения боб се добавя стрит, сух джоджен. Взема се пасатор и внимателно се пюрира. Сухите чушки се отцеждат от водата. С готовия бобен пастет се пълнят пиперките. Всяка се топва в брашно и се нарежда в тава за печене. Върху тях се полива 50мл олио. Налива се 1ч.ч. вода. Чушките се пекат на умерена фурна 20- 30 минути. Изпечените чушки се подреждат в плато – чиния. Сервират се на трапезата на Бъдни вечер.