Ябълков кекс
200 гр. крема сирене
2 ч.ч. захар
4 яйца
1 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. канела
1 ч.л. сол
1/4 ч.л. сода бикарбонат
2-3 ябълки
1 морков
1/2 ч.ч. счукани орехи
За глазурата:
1/2 ч.ч. кафява захар
50 гр. краве масло
2 с.л. прясно мляко
1/2 ч.ч. пудра захар
2 ванилии
счукани орехи
Крема сиренето се разбива с 1/4 ч.ч. захар, добавя се едно яйце и отново се разбива.
Отделно се разбива олиото с останалите яйца и захар. Брашното се пресява и се смесва с бакпулвера, канелата, солта и сода бикарбонат. Постепенно се добавя към маслената смес и се бърка. След това се добавят нарязаните на дребно ябълки, настъргания морков и орехите. Кексът се пече при 170 градуса около 50 минути.
В тенджера сложете кафявата захар, маслото и прясното мляко и загрейте. Бърка се около минута, добавят се пудрата захар и ванилията и отново се бърка, докато стане гладка смес. Нанася се върху кекса и отгоре се поръсват счукани орехи.