
Баничка с кайма и шунка
За тестото:
500 г брашно
250 г масло
1 яйце
1 ч.л. сол
За плънката:
350 г шунка
500 г телешка кайма
2 резенчета сланина
1 с.л. настърган лук
1 к.ч. червено вино
1 жълтък
сол
черен пипер
бахар
магданоз
Омесва се тесто от брашното, маслото, яйцето и солта. Оставя се да престои 3 часа. След това се разточва кора с дебелина 0,5 см. Форма за кекс се намазва с масло и се облепва с кората от тестото, като се оставя парче, което ще послужи за капак. Върху тестото се слага 1 парче сланина и отгоре се изсипва плънката. Тя се приготвя, като се размесват каймата, шунката, сол, черен пипер, бахар, магданоз, лукът и виното. Сместа престоява 3 часа. Покрива се с второто парче сланина и върху нея се слага оставеното за капак парче тесто. Краищата на страничните кори се намокрят с вода, за да може капакът да се залепи. В средата на капака се прави дупка и в нея се слага навито на руло фолио, което ще служи като коминче на отделящата се пара. Набожда се с вилица, намазва се с жълтък и се пече 1,5 часа в силна фурна.