Приемайте месото като гарнитура, а не като основно ястие – и най-добре го яжте по специални поводи.
Това че вегетарианците като цяло са по-здрави от любителите на мръвки, не означава, че трябва незабавно да изхвърлите местото от диетата си. Особено ако го обичате... Хората неслучайно ядат месо от незапомнени времена – то е изключително хранително. Затова казвам „предимно", не „само растения". А и от данните става ясно, че т.нар. Флексатарианци – хората, които хапват месо само два пъти седмично – са също толкова здрави , колкото и най-ортодоксалните вегетарианци.
Само че средният американец яде месо по два, три пъти дневно, което значително променя картинката. Отдавна е доказано, че повишената консумация на месо повишава рисковете от ССЗ и рак. И защо? Ами вариантите са много: може да са сатурираните мазнини, които съдържа, или пък по-специфичните му протеини. А може би в основата на всичко стои един съвсем прост факт: че месните продукти все по-методично изтласкват растителните от нашите чинии. Спомнете си традиционните порции – в тях съотношението зеленчуци-месо бе 2:1. Томас Джеферсън явно е бил прав, когато е препоръчвал местото само като „подправка".