Ванилов козунак
* 1 и 1/2 ч.ч. (300 г) брашно
* 20 г мая
* 3/4 ч.ч. (150 мл) прясно мляко
* 160 г масло или маргарин
* 4 бр. жълтъци
* 8 с.л. (80 г) захар
* 1 прах ванилия
* 100 г стафиди
* 1 с.л. (10 мл) ром
* кората от 1/2 лимон
* галета
* пудра захар
Маята се разтваря в хладко мляко. В него се добавят разтопеното масло, захарта, ванилията, рома, настърганата лимонова кора и накрая — разбитите жълтъци. Изсипва се брашното и енергично се разбива. Щом тестото започне да се отделя от съда и да пуска мехури, се прибавят измитите, изсушени и оваляни в брашно стафиди. По желание тестото се оставя похлупено на хладно място да престои 1—2 дни. След това се слага в намазана с масло, поръсена с галета форма. Оставя се на топло място да втаса. Пече се на умерена фурна около 45 минути — 1 час. Полуизстиналият козунак внимателно се обръща. Завива се и се оставя да изстине съвсем. Преди сервиране се поръсва с пудра захар.