Козунак венец с боядисани яйца
* 500 г брашно
* 30 г мая
* 1 ч.ч. (200 мл) прясно мляко
* 100 г масло
* 1/2 ч.ч. (100 г) захар
* щипка сол
* кората от 1 лимон
* 200 г стафиди
* 3 с.л. (30 мл) ром
* 100 г бадеми
* 2 бр. жълтъци
* 5 бр. яйца
Брашното се пресява в купа, в средата се прави кладенче и се сипва топлото мляко с разтворената в него мая. Прибавят се размекнатото масло, захарта, солта, настърганата лимонова кора и 1 жълтък и се омесва гладко тесто. Накрая се добавят накиснатите в рома стафиди и обелените бадеми, омесва се отново и се оставя да втасва, докато увеличи обема си двойно. После се омесва още веднъж леко и се разделя на З части, които се разточват на дълги рула. Рулата се сплитат на плитка, която се завива във формата на венец и се поставя в намаслена кръгла тавичка за печене. Твърдо сварените яйца се намазват с мазнина и се притискат в тестото, което е намазано с останалия жълтък, поръсва се със сусам и се пече в предварително загрята при 200 градуса фурна около 35 минути, яйцата се изваждат от още топлия козунак, боядисват се и отново се връщат в гнездата им.