Пухкави козунаци вкъщи!

вход през zajenata.bg
869821

Ягодов козунак

* 30 г мая
* 1 ч.л. захар
* 50 мл прясно мляко
* 1 с.л. брашно

За тестото:

* 1.3 кг брашно
* 6 бр. яйца
* 2 ч.ч. захар
* 1/2 ч.л. сол
* 200 мл прясно мляко
* 250 г разтопено масло
* 1 ч.л. ванилова есенция
* фино настъргана кора от 1 лином
* 1 ч.ч. сушени ягоди или стафиди
* 1 ч.ч. белени бадеми

Допълнително:

* 1 бр. жълтък за намазване
* 1/2 ч.ч. захар на едри кристали за поръсване

Всички продукти се оставят на стайна температура за няколко часа. Маята се разтваря в хладкото мляко заедно със захарта и брашното. Оставя се на топло за 20 минути, докато втаса добре. Брашното се пресява и в средата се прави кладенче. Яйцата се разбиват със захарта и млякото. Сместа се сипва в кладенчето заедно с втасалата мая, половината от маслото, есенцията и лимоновата кора. Замесва се тесто. Ако е необходимо, се прибавя още малко брашно или прясно мляко. Тестото се меси около 20 минути, като ръцете се потопяват от време на време в останалото разтопено масло, докато свърши. Оформя се топка и се слага да втаса в дълбок покрит съд, намазан с масло за около 2 - 2.5 часа. Обемът на тестото трябва да се е удвоил. Втасалото тесто се премесва отново, като се добавят нарязаните ягоди или стафидите. Оформят се козунаци с различна форма. Оставят се да втасат отново около 50 минути Намазват се с жълтък и се поръсват с бадемите и захарта. Пекат се 10 минути на 220 С и 30-40 минути на 200 С. Ако покафенеят прекалено бързо, се покриват с фолио.

1 2 3 4 5 6 7 8
9
10
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft