Лечебните свойства на морковите

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Лечебните свойства на морковите
41046


Основното богатство на морковите е каротинът , а всички знаем колко полезно за очите и имунната система е това вещество. В него се съдържат и други полезни вещества: витамини от групата В, които отговарят за нервната система, кожата и косата, витамин РР - бори се с безсънието, умората и депресията, витамин Е - предотвратява сърдечните болести и ранното стареене, витамин С - справя се с инфекциите, йод, калий, фосфор, мед и други микроелементи. И така:

На тези, които искат да имат здрави венци и зъби, се препоръчва колкото може по-често да гризат оранжевия зеленчук. Морковът изчиства зъбния емайл от остатъците храна и се справя с микробите.

Ако сте се простудили, изплакнете болното гърло с пресен морковен сок. Смесен с мед, този сок помага при кашлица, а в съчетание с мляко се използва за предотвратяване пристъпите от бронхиална астма.

Пресни моркови се включват в менюто на хора, страдащи от заболявания на черния дроб, бъбреците, сърцето.

Кашица от пресни моркови се налага върху рани и изгаряния, а за хубава кожа се прави маска от настъргани моркови и яйчен жълтък.

При хипертонична болеста е желателно да пиете коктейл, приготвен по следната рецепта.

Настържете хрян и го залейте с вода, оставете за 36 часа, след което прецедете и една чаша от този сок смесете с една чаша морковен сок и сока на един лимон. Разбъркайте добре с дървена лъжица. Получената смес се излива в стъклен съд и се приема по една супена лъжица 2 пъти на ден един час преди ядене или 2-3 часа след ядене.

ВНИМАНИЕ!
Медиците препоръчват на жените колкото може по-често да включват в менюто си морковите, както и ястия от моркови и домати. Оказало се, че колкото повече моркови и домати ядат жените, толкова по-малка вероятност има те да развият рак на яйчниците.

Тези два зеленчука се препоръчват и за периода на климакса. Достатъчни са един морков на ден и 100 г доматен сок на седмица.

По време на кулинарно обработване част от полезните вещества неизбежно се губят. За да се сведе до минимум тази витаминна загуба, не приготвяйте ястията с моркови в отворен съд. Капакът на тенджерата ще помогне да запазите вкуса и аромата на зеленчуците и ще направи ястието по-полезно

Не обелвайте морковите, защото така се лишавате от най-много витамини, които се съдържат в кожата. Най-добре ги изстъргвайте с четка.

Може да е трудно да повярвате, но някога морковите съвсем не са били оранжеви, а с виолетов цвят. Европейците дълго не ги признавали за годни за храна зеленчуци. Давали ги на конете. Те смятали за главен недостатък не толкова вкуса, колкото този виолетов цвят. И чак след многобройни експерименти морковът накрая се разделил с виолетовата си окраска. И тогава започнал неговият “триумф” из Европа. За радост на лакомниците, наситеният оранжев цвят направил моркова не само по-красив, но и по-полезен - т.е. с повече каротин. 

По-долу предлагаме няколко рецепти с моркови, които може би ще ви харесат:

Здраве за дамите
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft