Кюфтета от моркови и картофи
600 г картофи
300 г моркови
1 голяма глава кромид лук
2-3 с. л. овесени ядки
1 яйце
морска сол
мазнина за пържене
150 г сирене Фета
100 г кисело мляко 1,5 %
смлян черен пипер
сол
1-2 с. л. сух копър
1 връзка репички
1 домат
• Почистените картофи, моркови и лук се измиват, настъргват се с помощта на приставка в кухненския робот (или на ръка се рендосват, но лукът се реже на дребни кубчета).
• Веднага се смесват с овесените ядки, яйцето и се посоляват на вкус.
• Всичко се размесва добре.
• В дълбок тиган се сгорещява мазнината.
• Сипват се 1-2 с. л. от сместа и леко се натискат, за да станат плоски.
• Изпържват се от двете страни до златист цвят.
• Тиганиците се изваждат и се отцеждат върху кухненско руло.
• Междувременно сиренето Фета се намачква с вилица и се разбърква с млякото.
• Подправя се със сол, черен пипер и сух копър.
• Репичките се почистват и се измиват.
• От доматите се изрязва усмивка, а от репичките филийки -очички.