Зелеви сарми с кайма
Необходими продукти
8 листа бяло зеле
2 с.л. оцет
500 г кайма
100 г сини сливи
2 скилидки чесън, нарязани ситно
1 глава лук, нарязана ситно
2-3 с.л. червено вино или вода
1 ч.л. кимион
1 щипка канела
1 ч.л. кориандър
1 ч.л. черен пипер
сол на вкус
За соса:
2 с.л. олио
2 глави лук, нарязани на полумесеци
2 с.л. доматено пюре
1 ч.ч. зеленчуков или пилешки бульон
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
1 с.л. мед
2 с.л. оцет
Начин на приготвянe
Кипват се 2 л вода с 1 ч.л. сол и оцетът и се поставят зелевите листа за 3-4 минути. Изваждат се и се подсушават. Каймата се разбърква с нарязаните сини сливи, чесъна, лука, виното и подправките. Сместа се оформя на топка и се увива в зелевите листа. Сармите се слагат да се сварят на пара за 30-40 минути.
През това време олиото за соса се загрява и в него се слага да се сотира лукът за 3-4 мин. Добавят се доматеното пюре, бульонът и се подправя със солта и пипера. След като поври 10 минути, се добавят медът и оцетът. Готовите сарми се сервират със сладко-киселия сос.