Кайма по китайски на пара
Необходими продукти
500 г брашно
1 ч.л. сол
250 мл студена вода
500 г свинска кайма
1 с.л. соев сос
1/2 ч.л. оризов или ябълков оцет
1 ч.л. настърган пресен джинджифил
1 ч.л. сусамово олио
2 с.л. фъстъчено или слънчогледово олио
За салатата:
500 г моркови
1 ч.л. сол
2 с.л. лучени кълнове или ситно нарязан пресен лук
4 с.л. соеви кълнове
1 с.л. пресен кориандър или магданоз, нарязан ситно
1/2 ч.л. сусамово олио
2 с.л. слънчогледово олио
1 щипка лют червен пипер
1 скилидка чесън, ситно нарязана
1 ч.л. захар
1 ч.л. оризов или ябълков оцет
сол на вкус
Брашното се пресява, разбърква се със солта и се обърква на тесто с водата. Оставя се да почине 15 минути и се меси 5 минути до твърдо еластично тесто. Оставя се да почине 10 минути. Месото се обърква със соевия сос, оцета, джинджифила, сусамовото и фъстъченото олио.
Тестото се разделя на топки по 15 г, които се сплескват с ръце и се разточват на кръгове с диаметър 8 см. В средата на всеки кръг се слага по 1 с.л. от пълнежа и краищата се събират към върха, като се прищипват така, че да се получат плисета. Между тях в центъра трябва да остане малка дупчица. Пелмените се слагат в кошница за варене на пара и се оставят за 15 минути.
Морковите за салатата се нарязват на дълги тънки ивици с белачка за зеленчуци. Поръсват се със солта, разбъркват се и се оставят да постоят 15 минути. Измиват се в гевгир под течаща вода. Морковите се разбъркват с кориандъра, лучените и соевите кълнове. Смесват се сусамовото, слънчогледовото олио, лютият пипер, чесънът, захарта, оцетът и сол на вкус и се залива салатата. Всичко се разбърква и се поднася