Кайма със зеленчуци
Продукти:
500 г кайма
зеленчуци от консерва, замразени или пресни: карфиол, броколи, тиквичка, грах, зелен боб, гъби, царевица - каквото имате под ръка и в количество по желание
морков
целина
1 глава лук (или 1 стрък праз)
2-3 скилидки чесън
магданоз
сол
галета
кашкавал
Приготвяне:
Каймата се разстила в тавичка и се разбърква със съвсем малко хладка вода (в каймата прибавям малко хладка вода и разбърквам да се разбие - ако сложиш гореща вода, каймата става на гранули). Прибавят се ситно нарязаните или настъргани морков и парче целина, нарязаните на ситно лук, чесън и магданоз. Разбъркват се добре. Добавят се отцедените зеленчуци (ако са от консерва), смесват се, като броколите и карфиолът се прибавят накрая. Ако е необходимо се посолява. Отгоре се поръсва с галета.
Пече се първоначално на силна фурна, след това се намалява на около 180-190 С. След като се изпече се поръсва с настърган кашкавал и се връща във фурната за още няколко минути.
* Ако се използват замразени зеленчуци се добавят без да се размразят. Ако се използват пресни, предварително леко се задушават.
* При кайма смес не се добавя допълнително мазнина. Ако е по-суха се добавя олио.